Jak jsme hledali PC centrum v Micpe Ramon
Micpe Ramon je nejenom úchvatný pouštní kráter uprostřed Negevské pouště ve státě Izrael, o němž jsem psala už ve svém úplně prvním článku tady na blogu.
Je to také  malé město , které bylo zřízeno původně v roce 1951 jako tábor pro dělníky, kteří stavěli silnici do Eilatu. No a pak ho obsadili především židovští imigranti z Afriky a Izraele. Je to místo, které mně osobně připomíná naši předrevoluční minulost. Zaprášené ošklivé paneláky, u nichž bych si tipla, že jsou obydlené jen částečně. Lidé, kteří nepůsobí příliš uspěchaně. Spíše bezprizorně uprostřed těch nevzhledných staveb. Však je tu prý největší nezaměstnanost v celém Izraeli. Možná proto vypadá Micpe Ramon především jako ospalá díra, která se rozprostírá nad nádherným 40 km dlouhým kráterem.
Micpe Ramon Izrael
Micpe Ramon Izrael


My jsme se sem dostali den před naším odletem z Izraele a už jsme dost urgentně potřebovali odbavit se na letiště. Neměli jsme data, neměli jsme tiskárnu a v Lonely planet jsme našli informaci, že právě v Micpe Ramon je perfektní veřejný internet v Městské knihovně.

No paráda, to je přesně to, co hledáme, tak jsme se ji vypravili hledat.

Což se nám povedlo.
Takže hrrr za knihovnicí a k počítačům a jedem, jedem, ať to frčí.
 
S čím jsme nepočítali,  to je to, že naše fungl nová publikace Lonely planet byla sice poslední vydaná v češtině, ale i tak rok vydání nebyl nejnovější.
:-)
A psaná byla zřejmě v době, kdy sem ty počítače kupovali. Poprvé a asi taky naposled.
Micpe Ramon Izrael
Micpe Ramon Izrael
 
Takže se na nás smály ošklivé velké šedivé a pomalé bedny, na které jsme koukali s vykulenýma očima. Takové ty, co mi jednu z nich postavili před 30. lety v práci na stůl a já si do notýsku pečlivě psala i to, jak se ten krám zapíná.

To jako vážně má být to perfektní vybavení?  V jedné z nejvýznamnějších hi-tech velmocí světa?

Ptám se tedy knihovnice a ta mi nerozumí. Chápu, moje English je na opravdu mizerné úrovni. Takže zpomalím, ukazuju, rukama nohama se nakonec člověk domluví všude.

Ale paní je úplně zmatená a jen ukazuje “no, no, no, English”.
A pak zaslechnu “Govoritě po russki?”

Takže jsme se v jedné z největších technologických velmocí světa nakonec domlouvali lámanou ruštinou, odbavovali si letenky na prehistorických počítačích a k vytisknutí je paní knihovnici přeposílali na její mail a PC za přepážkou.
 
No, ještě, že jsme nemuseli oprášit práci s disketou.:-)

Paní byla ale hrozně ochotná, strávila s námi pěknou hodinku a za výtisk letenek nakonec vůbec nic nechtěla.

 

2 thoughts on “Jak jsme hledali PC centrum v Micpe Ramon

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *.